Аз съм най-големият критик на Емил Кошлуков. Казала съм всичко, което имам да казвам за него. А много хора искат шефът на БНТ да е мениджър… Кошлуков е мениджър, той го доказа, ако гледаме финансовите резултати. Като регулатор, има правила, че когато нещо работи, СЕМ се меси минимално. Заплатите в БНТ са увеличени с 40%, когато дълговете на телевизията се намаляват… Гледаемостта се връща, плурализмът се връща. Какви претенции да имаме? Нали това слушаме от депутатите, че трябва мениджър. Когато приемаме отчет на медии, ние приемаме резултата от работата. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ Соня Момчилова, председател на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Относно конкурса за шеф на БНТ тя добави, че Ирина Величкова е пуснала жалба и се чака решение на съда.

„Не следва да предприемаме друго в момента, защото има обжалване. Тя обжалва факта, че не сме публикували решението си в държавен вестник, а ние не сме длъжни. Тя е получила мейл за приключването на конкурса, но от нейна гледна точка нещата не стоят така и процедурата не е завършена. Тя е юрист. Разчитаме на мъдростта на съда“, добави Момчилова.

Попитана каква свобода ни липсва днес в медиите, тя каза: „Проблемът е автоцензурата. Има посивяване, уплаха, несмелост в медиите, невъзможността да се отличава някой. Рядко се канят гости, които са атрактивни и говорят свободно. Алтернативата е да се покани човек, който се предлага от партиите. В епохата на постистината истината се превръща във фалшива новина, а това е пагубно.“

Относно коментарите за проектозакон на Европейската комисия за медиите, който обхваща и това как се финансират те, тя отбеляза, че наблюдава активиране на работата на европейските регулатори.

„Трудно е да се дефинират законови текстове. Всяка страна има своите особености, включително и публика. Много е важно да се съхрани нашия облик, битността на медиите. У нас възникна интересен казус. Гражданин подаде жалба да му се изплати обезщетение от 1 млн. лева, защото са му спрени руските телевизии. СЕМ няма вина. СЕМ не е изисквал от операторите да спрат руските канали, а само сведохме информация до тях, че има такова решение на ЕК. Също така се обмисля в Холандия инфлуенсъри, които имат над 500 000 последователи, да минат под наблюдение, защото става въпрос за голямо обществено влияние. В Интернет така се получава. Времето ще покаже, защото като гъби се роят сайтове, хора, които говорят свободно, ненаказуемо. Без възможност да се проследява кой ги финансира. В това има очарование, но може и да се стигне и до уродливи феномени. Биха могли така край националисти да пропагандират. Това и се случва. На тв Алфа наложихме солидна глоба, заради техни съждения за войната в Украйна“, добави Момчилова.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F667013978274980%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени