Индонезия временно забрани продажбата на всички течни лекарства без рецепта след смъртта на около 100 деца. Децата, повечето от които са на възраст под пет години, са починали през последните няколко месеца вследствие на увреждане на бъбреците, съобщи министърът на здравеопазването Буди Гунади Садикин.

"По време на разследванията министерството установи, че бебетата, страдащи от остро бъбречно увреждане, са погълнали три опасни химикала – етиленгликол, диетиленгликол и етиленгликол бутил етер", каза Садикин. Трите вещества са примеси от безвреден полиетиленгликол, който се използва в много течни лекарства, за да се осигури по-добра разтворимост на съставките.

Повече от 200 случая на бъбречна недостатъчност

От януари насам в 20 провинции на островната държава са регистрирани над 200 случая на остра бъбречна недостатъчност. Особено от август насам броят им се е увеличил значително. Освен това е възможно да има голям брой нерегистрирани случаи, каза министърът. Родителите, чиито деца спешно се нуждаят от лекарства под формата на сироп, бяха призовани да се обърнат към педиатър.

Смъртни случаи и в Гамбия

Подобни смъртни случаи е имало и в Гамбия: 69 деца вече са починали в резултат на поглъщане на заразени сиропи за кашлица. В предварителния доклад от разследването гамбийската полиция заяви, че смъртта на децата вследствие на остро бъбречно увреждане е свързана със сиропи за кашлица, произведени в Индия и внесени чрез американска компания.

Миналата събота президентът на Гамбия Адама Бароу също така прекрати лиценза на индийския фармацевтичен производител “Maiden Pharmaceuticals Limited”, за когото имаше подозрения. Според СЗО за сиропите за кашлица и простуда, продавани в Гамбия, също има подозрения, че причиняват остра бъбречна недостатъчност. С оглед на събитията в Гамбия Индонезия също започна да разследва дали смъртните случаи на индонезийски деца могат да бъдат свързани с продуктите на въпросната фармацевтична компания. След смъртните случаи в Гамбия Индия вече спря производството в завода на “Maiden Pharmaceuticals”.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени