Правителството на Косово изготви проектозакон, за да предложи временно облекчение за гражданите, които се борят с нарастващите разходи, чрез определяне на таван на цените за основни продукти, съобщи Юрактив.

Законопроектът ще включва всички основни хранителни продукти като зърнени храни, брашно, хляб, ориз, слънчогледово олио, мляко, яйца, сол, пилешко месо, захар, дървен материал за горене и средства за лична хигиена. Освен определянето на таван на цените за тези продукти, законът ще определи и марж на печалбата, ще позволи на правителството да ограничи или забрани техния износ и да определи колко трябва да се съхранява в резерви по всяко време.

Неспазването на закона може да доведе до глоби до 500 евро за фирми или други заинтересовани страни, както и принудително затваряне за един месец. В момента се смята, че нивото на инфлация в Косово достига 20%, като повишаването на цените на някои продукти, включително петрол, горива и дърва, надхвърля 60%, предаде БТА.

Преди няколко дни председателят на опозиционната партия Демократичен съюз на Косово Лумир Абдиджику поиска премахването на ДДС за някои основни продукти, включително хляб, брашно, захар, олио и сол. Той каза, че премахването на ДДС не вреди на бюджета на страната, но облекчава достъпността на тези стоки за гражданите в тази безпрецедентна криза.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени