Документацията за откриване на културен център в Благоевград се подготвя и искането за това ще бъде изпратено до българското правителство, обяви премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Самият той няма да присъства на откриването на центъра, защото в неделя, за когато е предвидено то, ще бъде в Скопие, уточни БТА.

„Знаете, че имаме македонски културен център в София и, както казахме, ще открием македонски културен център в Благоевград. Смятам, че отварянето на културни центрове е начин да се сближим и като държави, и като институции, и като граждани, и всички, които имат възможност, особено гражданите на Благоевград и пограничните райони, трябва да посещават такива събития, защото смятам, че това сплотява гражданите“, каза Ковачевски.

Откриването на културен център в Благоевград беше обявено след напрежението, което се създаде в Северна Македония при откриването на център на Културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля през април.

Македонските медии съобщиха за откриването му на 30 октомври и поканите, които са изпратени за това до премиерите на България и Северна Македония.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени