Комунистическата партия на Китай вчера приключи своя конгрес, провеждащ се два пъти на десетилетие, като одобри поправки, които циментираха желязната хватка на Си Дзинпин върху партията и разкриха нов Централен комитет, в който липсват двама ключови служители, които нямат близки връзки с лидера.

Си е готов да спечели третия си петгодишен мандат, който ще му осигури мястото на най-могъщия владетел на страната след лидера Мао Дзедун.

Новият 205-членен Централния комитет на партията не включва напускащия премиер Ли Къцян, както и Уан Янг, който бе смятан за потенциален заместник на премиерския пост.

Си откри едноседмичната сесия миналата неделя с реч, в която подчерта борбата на Китай срещу Covi-19, защитата на националната сигурност, поддържането на социалната стабилност и поемането на контрол над ситуацията в Хонконг, който бе разтърсен от антиправителствени протести през 2019 г. Той отново изтъкна значението на икономическото развитие и призова за ускоряване на изграждането на армия от световен клас.

Подходът на Китай към външната политика също е в центъра на вниманието, след като протестиращ от Хонконг бе завлечен в китайското консуство в Манчестър и нападнат при инцидент, който полицията разследва.

Във встъпителната си реч Си каза, че от китайския народ зависи да разреши проблема с Тайван и Китай никога няма да се откаже от правото да използва сила, но ще се стреми към мирно разрешаване на конфликта.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени