Очакват ни максимални температури от порядъка на 23-24 градуса в неделя, а другата седмица дори и повече заради нахлуващ топъл фронт.

Това заяви в ефира на "Нова телевизия" климатологът Симеон Матев.

„Защо се казва сиромашко лято? Това е народно поверие, което е намерило приложение към ежедневието ни. Идеята е, че след Димитровден слънцето е достатъчно ниско на хоризонта, то не топли обаче. То грее, но не топли. Малко като не добре свършена работа. Следващата седмица обаче ще си е направо почти истинско лято. Може да очакваме температури от 27-28 градуса“, прогнозира той.

„Тази година е рано да чакаме сняг през октомври. Димитровден е последният летен празник. Тогава се прибира реколтата и вече следват по-мрачни и студени дни, но не винаги. Тази година няма да е така“, каза Матев.

По думите му следващата седмица ще е най-топлата за октомври.

Той не прогнозира сериозно застудяване през началото на ноември. „Щедрото време ще продължи през следващите 10-12 дни. В тази ситуацията това е добре дошло, поне що се касае до отоплението“, пошегува се той.

„Синоптици прогнозират студент фронт преди Коледа. Очакванията на колегите, които се занимават с дългосрочни прогнози, са че тази зима ще е по-студена. При нас се очакват обаче други условия. Това застудяване се предвижда на север. Ще си имаме снежни виелици и екстремно ниски температури от минус 15, минус 20 градуса. При нас все пак се очаква зимата да е с градус-градус и половина по-топла от обичайното“, каза той.

„Дали преди Коледа ще ни удари студен фронт или след нея, не мога да кажа, но декември може да видим сняг. В това няма нищо фрапиращо“, заяви Матев.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени