Северна и Южна Корея съобщиха, че са си разменили предупредителни артилерийски изстрели по оспорваната си морска граница западно от полуострова, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според генералния щаб на Южна Корея военноморските ѝ сили са произвели предупредителни изстрели, за да прогонят севернокорейски търговски кораб, за който се твърди, че е нарушил морската граница рано сутринта в понеделник.

От своя страна армията на Северна Корея обяви, че е отговорила с 10 артилерийски снаряда от брегови батареи като предупреждение към Юга. Пхенян обвини южнокорейски военен кораб, че е навлязъл в севернокорейски води под претекст, че преследва неидентифициран плавателен съд.

Според южнокорейския щаб артилерийският обстрел от Севера нарушава вътрешнокорейското споразумение от 2018 г. за ограничаване на военното противопоставяне и подкопава стабилността на Корейския полуостров. Не се съобщава за преки сблъсъци между двете Кореи.

Недостатъчно делимитираната морска граница край западния бряг на Корейския полуостров е източник на дългогодишно противопоставяне между Севера и Юга. През последните години в района имаше няколко морски сблъсъка, включително две атаки през 2010 г., при които загинаха 50 южнокорейци.

Инцидентът се случва в условията на повишено напрежение заради скорошната серия от ракетни тестове от страна на Пхенян.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени