Хакерската атака е била осъществена на 15 октомври, нямаме данни или сигнали тя да продължава и към момента. Има данни за атака на 14 сайта към министерства, агенции и други институции. Няма данни за опити за източване на чувствителна информация. Единствената последица е временно затрудняване на достъпа до атакуваните сайтове или временно затрудняване на тяхната функционалност.

Това обясни говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

„Има информация за сайта на Летище Бургас, който временно е бил недостъпен около 13 часа на 15 октомври. Към момента е установена самоличността на едно лице, за което има данни, че е съпричастно към извършеното престъпление, но се работи по проверка и установяване на още близо 150 лица“, добави тя.

Образувано е досъдебно производство за киберпрестъпление.

"Работи се по установяването на точната локация на извършители на хакерската атака, местоположението на лицето, за което вече имаме информация, беше установено от експерти към Национална следствена служба. Магнитогорск (б.р. в Русия) беше първото място, установено като източник на кибератаката, впоследствие бяха установени и други места“, обясни още говорителят на СГП.

Вероятно ще се поиска екстрадиция на вече установеното лице.

„Дали лицето ще бъде предадено е решение на компетентните органи на друга държава. Ако не получим съдействие от тях, за българските съдебни власти има възможност за задочна неприсъствена процедура по съдене и търсене на наказателна отговорност от лицето, за което сме събрали доказателства, че е извършител на престъплението“, обясни Петрова.

Наказанието за компютърни престъпления може да достигне до 12 г. лишаване от свобода, максималният размер глоба е до 30 000 лв.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени