Съединените щати обмислят да изпратят на Украйна по-старо оборудване за противовъздушна отбрана HAWK за защита от руските атаки с дронове и крилати ракети. От руското нахлуване на 24 февруари в Украйна САЩ са изпратили на Киев военна помощ на стойност над 17 милиарда и половина долара, предаде БНР.

В Берлин днес се провежда конференция за възстановяването на Украйна, която по предварителни данни се нуждае от най-малко 350 милиарда евро. Президентът на САЩ Джо Байдън обеща на президента на Украйна Володимир Зеленски, че Вашингтон ще предостави на Украйна усъвършенствани въздушни системи след опустошителния ракетен обстрел от Русия по-рано този месец.

Белият дом засега не дава подробности за новата военна помощ за Украйна. Неясно остава и колко системи HAWK ще бъдат предоставени на Киев. Ракетите прехващачи надграждат ракетните системи Stinger, които са с по-малък обсег, и са предшественик на системата за противоракетна отбрана Patriot. По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Испания възнамерява да изпрати четири установки HAWK.

Междувременно министърът на отбраната Олексий Резников разговаря с американския си колега Лойд Остин. Двамата обсъдиха предупреждението на Русия, че Украйна подготвя използването на т.нар. "мръсна бомба" – взривно устройство, заредено с радиоактивен материал. Въпреки че съюзниците от НАТО отхвърлиха твърденията на Русия, Москва отново повтори твърдението си и поиска въпросът да бъде разискван днес на закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН. Йенс Столтенберг предупреди Москва да не използва тези фалшиви твърдения като претекст за ескалация. Международната агенция за атомна енергия съобщи, че се подготвя да изпрати инспектори на две места в Украйна по искане на Киев.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени