Съединените щати изразиха загриженост във връзка с посещението на крайно десен министър в новото израелско правителство в комплекса на джамията Ал-Акса, свещена както за евреите, така и за мюсюлманите и се обявиха срещу всякаква промяна на статуквото, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

"Съединените щати са твърдо… за запазване на статуквото по отношение на светите места в Йерусалим", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер. "Всяко едностранно действие, което застрашава статуквото, е неприемливо."

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс отделно заяви, че Съединените щати са "дълбоко обезпокоени" от посещението на Итамар Бен-Гвир в Ал-Акса, който в миналото е правил подстрекателски изявления и получи ключов пост в сферата на сигурността в последното правителство на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

"Това посещение има потенциала да изостри напрежението и да провокира насилие", заяви Прайс за посещението, което беше широко осъдено в ислямския свят. Прайс заяви, че Съединените щати са имали "преки разговори днес с представители на кабинета на министър-председателя относно това посещение".

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени