Русия ще си понесе последиците, ако използва "мръсна бомба" или прибегне до употребата на ядрени оръжия, заяви Нед Прайс, говорител на американския Държавен департамент, предаде Ройтерс.

САЩ и други западни страни обвиниха руския президент Владимир Путин, че планира да предприеме по-решителни действия в Украйна, като използва претекста, че Киев се готви да създаде "мръсна бомба" – бомба, с която се разпръсква радиоактивен материал.

"Ако президентът Путин прибегне до употребата на така наречената "мръсна бомба", това със сигурност би бил още един пример за бруталността му. Ще има последици за Русия, ако тя използва "мръсна бомба" или ядрено оръжие". Нашата позиция по този въпрос е пределно ясна", каза Прайс пред журналисти.

Говорителят подчерта, че е важно Москва да знае с "какви сериозни последици" ще се сблъска, ако прибегне до употребата на "мръсна бомба" или на ядрено оръжие. В същото време Прайс заяви, че Съединените щати не разполагат с информация, че Русия се готви да използва ядрени оръжия.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени