Съединените щати ще използват всички свои военни възможности, "включително ядрена, конвенционална и противоракетна отбрана", за да защитят съюзниците си Япония и Южна Корея, заяви днес заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман, предупреждавайки Северна Корея да не засилва провокациите си, предаде Асошиейтед прес.

Шърман каза, че многократните изстрелвания на балистични ракети и артилерия от страна на Северна Корея през последните седмици са провокативни военни действия. Пхенян определи действията си като тренировки за използването на тактически ядрени оръжия.

"Това е дълбоко безотговорно, опасно и дестабилизиращо", заяви Шърман по време на разговори в Токио с южнокорейския заместник-министър на външните работи Чо Хьондон. Двамата дипломати се срещнаха преди утрешната тристранна среща с японския им колега. Това ще бъде втората лична среща на тримата официални представители, откакто консервативният южнокорейски президент Юн Сук-йол встъпи в длъжност през май, което беше сигнал за подобряване на сложните взаимоотношения между Япония и Южна Корея.

"Ще използваме пълния набор от отбранителни възможности на САЩ, за да защитим нашите съюзници, включително ядрени, конвенционални и противоракетни отбранителни възможности", заяви Шърман.

По време на разговорите си с американската официална представителка южнокорейският заместник-министър на външните работи изрази безпокойство във връзка с приетата през септември нова севернокорейска политика в областта на ядрените оръжия, която увеличава възможността за произволно използване на ядрени оръжия. "Това създава сериозно напрежение на Корейския полуостров", заяви Чо.

По-рано днес Шърман се срещна с японския заместник-министър на външните работи Такео Мори и потвърди по-нататъшното укрепване на японско-американския съюз, както и други общи цели, включително пълната денуклеаризация на Северна Корея и съвместния отговор на все по-настъпателните действия на Китай в региона.

Японският министър на отбраната Ясукадзу Хамада неотдавна заяви, че смята, че Пхенян е постигнал умаляване на ядрените бойни глави, като същевременно е подобрил значително ракетните си способности чрез диверсификация на технологиите си за изстрелване, което прави прехващането им значително по-трудно.

Японските и южнокорейските официални лица също се срещнаха днес и обсъдиха начини за подобряване на двустранните отношения. те бяха сериозно обтегнати заради разногласия, произтичащи от японските действия по време на Втората световна война, включващи злоупотреба с корейски работници и принуждаването на момичета и млади жени да работят в публични домове за японски войници.

Източник: БТА

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени