Предполагаемите опасения на Русия, че Украйна ще използва "мръсна бомба", са откровено неверни, това заяви пред CNN говорителката на Съвета за национална сигурност Адриана Уотсън.

"Отхвърляме съобщенията за откровено неверните твърдения на министър Шойгу, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба" на собствената си територия. Светът ще разгледа всеки опит това обвинение да бъде използвано като претекст за ескалация", заяви Уотсън. Освен това САЩ следят много внимателно за всякаква информация, че Русия има конкретен план за взривяването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ.

Както съобщи УНИАН, руският министър на отбраната Сергей Шойгу по-рано заяви, че Украйна може да организира провокации с използването на "мръсна бомба".

Президентът Володимир Зеленски заяви, че Шойгу е задействал "телефонна въртележка", като се е обаждал на министрите на отбраната от НАТО. Според Зеленски само Путин може да използва ядрени оръжия в Европа.

Днес Шойгу поиска телефонен разговор с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. Подробности за този разговор не бяха оповестени.

Министърът на отбраната Алексей Резников, коментирайки руските обвинения, отправи покана към ООН и МААЕ за мониторингови мисии в Украйна и поиска спазване на точка 4 от меморандума от Будапеща.

Източник: CNN

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени