Американски експертен комитет препоръча вчера имунизацията срещу КОВИД-19 да стане част от детския ваксинационен календар на Центровете за превенция и контрол на заболяванията (CDC), които осигуряват безплатни имунизации за милиони деца всяка година, съобщи Ройтерс.

В момента ваксините в САЩ се предоставят безплатно от федералното правителство на страната, а извънредната здравна ситуация се очаква да приключи в началото на следващата година. След нейния край продажбата на ваксини и медикаменти срещу КОВИД-19 ще премине към частния пазар, предаде БТА.

Препоръките на експертния комитет включват имунизация в рамките на програмата "Детски ваксинации", следвайки насоките на CDC – за всички деца над шестмесечна възраст и бустерни дози за тези, навършили пет години.

По време на обявяването на препоръките, представители на здравните власти подчертаха, че не гласуват за включване на ваксините срещу КОВИД-19 в годишния ваксинационен календар. Те заявиха, че това е само стъпка в тази посока, но не очертаха времева рамка за реализирането на идеята.

Американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията отговарят за ваксинационните календари и определят целеви групи по възраст и щат, както и кои имунизации са задължителни за достъп до учебни заведения.

Едва около една трета от американските деца в училищна възраст са ваксинирани срещу КОВИД-19, отбелязва Ройтерс.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени