„Окупаторите планират да взривят дигата на ВЕЦ "Каховка", за да обвинят украинците за това” – това казва в доклада си Институтът за изучаване на войната (ISW).

Русия създава информационни условия, за да оправдае планираните отстъпления на руската армия от територията на Херсонска област. Също така подготвя информационно поле за атака срещу Каховската дига под чуждо знаме. До това заключение стигнаха експертите от Института за изследване на войната. ISW се позовава на публичните изявления на командира на руските войски в Украйна Суровикин за "тежки решения" по отношение на Херсон и колаборанта Салдо, който обяви евакуация в очакване на офанзивата на въоръжените сили на Украйна.

"Изявленията на Суровикин и Салдо са опит да се създадат информационни условия за пълното отстъпление на Русия отвъд Днепър, което ще означава предаването на град Херсон и други значими територии от региона на напредващите украински войски." Те също така отбелязват, че руските власти планират да взривят Каховската водоелектрическа централа и да обвинят ВСУ за това, вярвайки, че пробивът би могъл да прикрие тяхното отстъплението от десния бряг на Днепър.

Източник: ЦАПЛІЄНКО_UKRAINE FIGHTS

Бесарабски фронт

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени