Делегациите на "Росатом" и "Ростехнадзор" няма да участват в международната министерска конференция на МААЕ в САЩ, тъй като американската страна не е издала визи на нейните членове, съобщи държавната корпорация в своя Telegram.

От там казаха, че исканията за визи за членовете на делегацията са подадени предварително, но до 21 октомври визи не са издадени на никого. „По този начин американската страна фактически блокира участието на Русия в тази международна конференция на МААЕ“, добави корпорацията, считайки отказа за неуважение на Щатите към МААЕ.

Също така Росатом изрази мнение, че без адекватното участие на Русия конференцията във Вашингтон губи смисъла си в много отношения.

В същото време Алексей Лихачов, главен изпълнителен директор на държавната корпорация, все пак ще говори на конференцията, на тема „Ядрената енергетика през 21 век“ във формат на видео съобщение.

Конференцията ще се проведе от 26 до 28 октомври.

През август Росатом заведе шест дела с искане за 3 милиарда долара заради нарушаване на договора от страна на Финландия за изграждането на АЕЦ Ханхикиви-1.

Източник: ФАКТИ

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени