Продължаващите руски атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна са толкова методични и разрушителни, че според украински и западни официални представители те се ръководят от енергийни специалисти, които знаят точно кои цели ще причинят максимални вреди на украинската мрежа, пише вестник "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Промяната в тактиката на Русия тревожи украинските и западни специалисти, тъй като температурите в Украйна започват да падат, посочва изданието. Те предупреждават, че нападенията могат да причинят страдания на цивилното население, да създадат нова вълна от бежанци и да подкопаят още повече съсипаната от войната украинска икономика. Много украински градове се отопляват от централизирани инсталации, които се нуждаят от електричество и газ, за да функционират, което означава, че атаките срещу енергийната инфраструктура могат да бъдат особено опустошителни. Кампанията е безмилостна и изключително стратегическа – за разлика от тактиките на фронта на руската армия, които често изглеждат необмислени, твърдят украински представители, цитирани от изданието.

Преди тази промяна в тактиката украинските енергийни служители са успявали да пренасочат подаването на електроенергия встрани от повредите, използвайки гъстата мрежа от съветска и постсъветска енергийна инфраструктура в страната, пише "Вашингтон пост". Но това става все по-трудно, казват украинските служители.

Руската армия не е изоставила град Херсон, а вместо това го укрепва и се готви за голяма битка, заяви началникът на украинския военен шпионаж, пише британският вестник "Телеграф". Британското издание цитира интервю на генерал-майор Кирил Буданов пред вестник "Украинска правда", в което той твърди, че руските сили искат да въвлекат украинската армия в сражения в градски условия в Херсон. По думите на Буданов в момента руските сили не се изтеглят от града, а се подготвят да се защитават. Украинският генерал смята, че те се опитват да създадат "илюзията, че всичко е загубено", но в същото време подсилват отбраната на Херсон с нови военни подразделения.

Конвенционалната армия на Путин не успява да победи много по-малка сила, макар и тя да получава подкрепата на най-новите технологии и разузнавателни данни на Запада пише в. "Гардиън" в свой редакционен коментар. Нелепото твърдение на руския президент, че Украйна планира да използва "мръсна бомба" – взривно устройство, съдържащо радиоактивен материал – подсказва, че сега той се опитва да намери по-неконвенционални методи на водене на войната, коментира британският вестник.

Наскоро Путин назначи генерал Суровикин за командващ на руските сили в Украйна, а подобно обвинение за подготовка за използване на мръсна бомба е точно от наръчника на Суровикин, посочва "Гардиън". Концепцията за "мръсна" бомба е пълна химера – фантазия, създадена, за да сплаши хората в Украйна и да позволи на Русия да ескалира неконвенционалната си война. Никога не е имало успешна атака с мръсна бомба. Но психологическото им въздействие е 10 пъти по-голямо от физическия им ефект и Путин сигурно се надява, че това ще сломи волята на украинците, заключва британското издание.

Ясно е обаче, че Байдън изпитва далеч по-малко опасения за възможната употреба на мръсна бомба, отколкото за възможността след поредица от ескалиращи инциденти Русия да взриви ядрено оръжие на бойното поле, което би било първото, използвано в конфликт, откакто САЩ хвърлиха атомни оръжия върху Хирошима и Нагасаки, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Американски официални лица смятат, че тази заплаха е част от неизбежния парадокс на конфликта: колкото по-успешни са украинците, толкова по-голям е рискът Русия да наруши неписаното табу срещу използването на ядрени оръжия, посочва изданието.

Мненията сред представителите на американското разузнаване са разделени относно намеренията на Русия. Някои от тях смятат, че многократните заплахи за използване на ядрени оръжия са блъф. Други твърдят, че те са част от руската военна доктрина, наречена "ескалация за деескалация", при която се задейства малко ядрено устройство, за да се предупредят противниците да стоят настрана, коментира "Ню Йорк таймс".

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени