Руските въоръжени сили продължават да се изтеглят от западната част на окупираната Херсонска област в Южна Украйна, докато се подготвят да опитат да забавят настъплението на преминалата в контраофанзива украинска армия, отчита днес Институтът за изследване на войната, цитирани от БТА. Базираният във Вашингтон мозъчен тръст прогнозира във всекидневната си сводка, че тези опити ще бъдат само частично ефективни.

Украинският генерален щаб обяви, че руските сили напълно са напуснали позициите си в Чаривное и Чкалово, на трийсетина километра северозападно от Нова Каховка, а руските офицери и медици са били евакуирани от град Берислав, на десния (западния) бряг на Днепър. В същото време те преместват пациенти от болницата в Каховка, на левия (източния) бряг на реката, вероятно за да освободят легла за руски войници, които евентуално пострадат при изтеглянето, посочва Институтът за изследване на войната.

Украинският генерален щаб, чиито твърдения не са потвърдени по независим път, отбеляза още, че "някои руски елементи" подготвят Херсон за градски бой, докато други военнослужещи продължават да бягат от града с ферибота, изпълняващ курсове близо до Антоновския мост.

Вчера британското министерство на отбраната съобщи, че руската армия е завършила изграждането по протежение на повреденото при украински обстрел съоръжение на шлепов мост, който според него ще се превърне в критична точка за преминаване на руските войници, докато украинските сили напредват към Херсон. Има информации, че голяма част от населението на града също го е напуснало, пише още в сводката.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени