Русия прави опити да вербува бивши афганистански командоси за участие във военните действия срещу Украйна, пише американското списание Foreign Policy (Външна политика -прев.), цитирано от руската служба на Би Би Си.

Съобщава се, че членове на корпуса на командосите на Афганистанската национална армия, които са били обучени в Обединеното кралство и САЩ, получават предложения да се присъединят към руските въоръжени сили чрез приложенията WhatsApp и Signal.

След изтеглянето на западните сили от Афганистан в страната са останали около 30 000 добре обучени войници от специалните части, твърдят източници.

Повечето от тях са загубили работата си, а някои се страхуват за живота си заради намеренията на талибаните да отмъстят на всички, които са сътрудничили със силите на НАТО.

Афганистански източници от бившите сили за сигурност смятат, че уязвимостта на тези мъже може да ги направи лесна плячка за руските вербовчици.

"Те нямат държава, нямат работа, нямат бъдеще. Те нямат какво да губят", каза източник на Foreign Policy.

Според него около 10 000 души могат да приемат предложението на Русия. Това може сериозно да повлияе на състоянието на фронта, прогнозират експерти.

Все още не е ясно как те биха могли да напуснат Афганистан, но се предполага, че Москва ще поеме уреждането на този въпрос с талибанския режим, с който поддържа добри отношеия.

Източник: News.bg

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени