Виктория живее в малък апартамент в Москва. Тя не спира да мисли за войната в Украйна. Брат ѝ е бил мобилизиран – откарали го във военното поделение директно от работното му място в района на Ростов на Дон.

"Трябва да се бие в Донбас, това е кошмар", разказва жената. "Сън не ме хваща." Виктория плаче, трепери и се страхува не само за брат си, но и за съпруга си Андрей, с когото има син на година и половина. Поделението за наборна военна служба в района на Ростов на Дон, където Андрей е регистриран, вече го издирва.

Това се случва и на много други семейства в Русия. В цялата страна жени и невръстни деца се оплакват, че мъжете и бащите им вече ги няма. Семействата често харчат последните си пари за лекарства, бронежилетки, раници и топли дрехи, които мъжете взимат на фронта. Защото от армията те не получават почти нищо.

Резервистите сами си купуват оборудване

Във видеоклип, споделен в интернет, се вижда група мъже, пред които говорител призовава властите да направят нещо, за да не се налага да се взимат заеми. В друго видео група стои до влак на руските държавни железници, а мъжете мърморят, че нямат храна за пътуването. Друга група пък е съветвана от жена в униформа да вземе със себе си дамски тампони, с които да третират огнестрелни рани, защото и аптечките били на свършване.

Резервистите се оплакват, че понякога нямат осигурени дори каски или оръжия. "Дават ни дрехи, обувки, противогаз и лопата", казва един от тях пред независимия портал istories.media. Името му е Алексей, на него му се наложило със собствени средства да си купи и спален чувал, шалте и войнишки ботуши за зимата. Онлайн магазините, но и магазините за военни стоки и консумативи вече съобщават, че складовете им са празни.

Руските губернатори искат обяснение

Недоволството в цялата страна вече е толкова голямо, че губернаторите и депутатитесе намесват заради проблемите с мобилизацията.

Депутатът от парламента в Москав Андрей Гурулев, член на Комисията по отбрана, изрази тревогата си, че вече са изчезнали милион и половина комплекта лична екипировка и никой не дава обяснение за това. Президентът на Русия Владимир Путин уволни заместник-министъра на отбраната Дмитрий Булгаков, който отговаря за оборудването на въоръжените сили. Гурулев обаче подчертава, че това не дава отговор на въпроса "защо на новобранците не се дават униформи".

Сега дори губернаторите сами купуват бинокли и уреди за нощно виждане за мъжете на фронта, заобикаляйки бюджета на Министерството на отбраната. Понякога липсват дори боеприпаси и оръжия. "Това е срамно", възмущава се и депутатът Леонид Слуцки.

Освен това мобилизираните се оплакват, че обещаното военно възнаграждение – в зависимост от региона – между 100 000 и 300 000 рубли (1600 и 4900 евро) не идва въобще или със закъснение.

"Пушечно месо" за Путин

Докато стотици хиляди са избягали от Русия, много други се примиряват със съдбата си. Има и руснаци, които решително се борят за целите на Путин в Украйна. Но много от тях го правят само защото не виждат алтернатива в бягството или затвора.

Украинският президент Володимир Зеленски многократно е призовавал руските наборници да не се жертват като "пушечно месо" за Путин. Според него те трябва да се предадат на фронта и доброволно да отидат в плен. Междувременно обаче страхът е парализирал мнозина и те едва ли ще посмеят да протестират. Според властите видеонаблюдението, което се използва на много места в Русия, вече трябва да помага и за локализирането на отказващите военна служба.

В столицата Москва се забелязва, че улиците, ресторантите и фитнес клубовете са по-празни, отколкото преди частичната мобилизация. Междувременно се увеличават и сведенията, че много наборници едва са стигнали до фронта и вече са в нелегалност.

Мобилизиран на 23 септември, убит на 10 октомври

Миналата седмица дори руските държавни медии реагираха с ужас, когато стана ясно, че в Украйна е изпратен висш служител от московската администрация, който няма никакъв боен опит. 28-годишният Алексей Мартинов, който е бил мобилизиран на 23 септември, загина на фронта на 10 октомври. На пресконференция в Астана миналата седмица журналист, близък до Кремъл, попита Путин как е възможно това да се случи. Той също така се позова на нарастващия брой съобщения за смъртни случаи.

Но Путин не каза нищо за загиналите мъже, които сега се връщат в ковчези. Вместо това той подчерта, че 220 000 от планираните 300 000 резервисти вече са били призовани. Десетки хиляди от тях вече са на фронта.

АГ/ДПА

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени