Русия призна най-голямата загуба на жива сила от началото на войната в Украйна при нападение в новогодишната нощ, когато 89 военнослужещи са били убити в Макеевка в Източна Украйна, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

В понеделник руското министерство на отбраната направи изключително рядко съобщение, като призна, че 63 руски войници са били убити при удар в Макеевка – малък град в източната Донецка област на Украйна, който е под контрола на проруските сепаратисти от 2014 г. Руски и украински източници започнаха да съобщават за удара в неделя, като казаха, че жертвите са наскоро мобилизирани, а не професионални войници.

Руският генерал Сергей Севрюков каза, че Украйна е ударила временна база в Макеевка с доставена от САЩ реактивна система за залпов огън "Хаймарс" (HIMARS). Вчера министерството на отбраната на Русия съобщи, че броят на жертвите е нараснал до 89, след като били открити още тела. Това е най-голямата загуба на живот от едно нападение, която Москва признава, откакто започна инвазията си през февруари, посочва "Гардиън". Освен това Русия съобщава за смъртни случаи на военни за първи път от септември, когато министърът на отбраната Сергей Шойгу посочи, че 5937 руски войници са били убити до този момент.

Броят на жертвите, както винаги, се различава в информациите от руска и украинска страна. Отделът за стратегически комуникации на украинската армия съобщи, че близо 400 руски войници са били убити и 300 – ранени, при удара в Макеевка. Тези числа обаче не може да бъдат потвърдени от независим източник. Руското военно ръководство обвини за големия брой жертви използването на мобилни телефони от войниците. Като причина за големия брой жертви при единичен обстрел също така се посочва фактът, че руските военни са били настанени до място, където са били съхранявани множество боеприпаси и взривни вещества, които експлодирали при ракетните попадения.

Съобщението за големия брой загуби предизвика шок в Русия, както и критики към руското висше командване, чийто авторитет вече сериозно пострада от поредица от поражения на бойното поле. Във връзка с инцидента в Макеевка в. "Индипендънт" посочва, че Москва почти никога не съобщава данни за жертвите си, а когато го прави, те обикновено са ниски – тя призна само за един загинал сред стотици членове на екипажа, когато Украйна потопи флагмана на Черноморския военен флот крайцера "Москва" през април.

В. "Вашингтон пост" обръща внимание на сарказма в изявление, публикувано в "Teлеграм" от отдела за стратегически комуникации на въоръжените сили на Украйна, в което се предполага, че инцидентът е резултат от "небрежно боравене с нагревателни уреди, пренебрегване на мерките за сигурност и пушене". Голяма част от западните медии обръщат сериозно внимание на негативните оценки за качествата на висшето руско командване, звучащи в коментарите на водещи руски блогъри, информиращи за хода на военните действия в Украйна. Вестник "Ню Йорк таймс" обръща внимание на друг аспект от войната в Украйна. Изданието отбелязва, че Украйна продължава да сваля руски безпилотни самолети, но цената за това е висока. Когато скъпи ракети свалят евтини безпилотни самолети, истинският победител с течение на времето може да се окаже страната, която харчи по-малко, посочва вестникът, цитирайки военни експерти, които поставят под въпрос ефективността на действията на Киев.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени