Британското военно разузнаване анализира изявленията на командващия Обединената групировка на руските войски в Украйна Сергей Суровикин за ситуацията в Херсонска област и стига до заключение, че Русия сериозно обмисля възможността за отстъпление от Херсон, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Преди два дни новоназначеният главнокомандващ Суровикин каза пред руските медии, че в района на Херсон се е създала "напрегната" ситуация и подкрепи обявените по-рано планове на окупационните власти за евакуация на цивилното население, цитира news.bg.

Авторите на доклада наричат ​​изявлението на Суровикин "много необичайно". "Това вероятно показва, че руските власти сериозно обмислят възможността да изтеглят значителна част от своите войски от района западно от река Днепър", пишат те.

Правейки това предположение, те посочват ​​преминаването на Днепър като ключова задача. Тъй като всички мостове са сериозно повредени, Русия вероятно ще разчита в голяма степен на временен понтонен мост, построен близо до Херсон, както и на понтонни преходи, които продължават да работят на няколко места.

Руската федерация започна да създава информационна среда, за да оправдае пълното отстъпление на своите войници от десния бряг на Днепър и загубата на Херсон. Това съобщи в дневния си анализ за ситуацията в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW).

"Изявленията на Суровикин и (ръководителя на окупационната администрация на Херсон Владимир) Салдо вероятно са опит да се създадат информационни условия за пълното отстъпление на Русия зад река Днепър, което би довело до предаването на град Херсон и други значими райони на Херсонска област на украинските защитници, които провеждат контраофанзива на юг", отбелязват от ISW.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени