Русия може да разполага с достъп до достатъчно танкери, за да транспортира по-голямата част от петрола си извън обсега на новото ценово ограничение на страните от групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7). Това са заявили пред Ройтерс експерти от петролния бранш и високопоставени американски служители, подчертавайки ограниченото въздействие на амбициозния план на Г-7 за налагане на ценови таван върху руския петрол, за да намалят приходите на Москва.

Миналия месец страните от Организацията се съгласиха да намерят механизъм за ограничаване на продажните цени на руския петрол до 5 декември, но се сблъскаха с опасенията на някои от основните компании в бранша, според които ходът може да парализира търговията в световен мащаб.

Месеци на дискусии между САЩ и тези застрахователни, търговски и корабни компании смекчиха страховете им от въздействието на санкциите, но всички вече осъзнават, че Русия може до голяма степен да заобиколи плана, използвайки собствени кораби и услуги.

Представител на американското финансово министерство е заявил пред Ройтерс, че според оценки до 80-90 на сто от руския петрол ще продължи да бъде търгуван извън обхвата на механизма за таван на цените, ако Москва се опита да го заобиколи.

При такъв сценарии ще бъде ограничен руски износ, възлизащ само на 1-2 милиона барела на ден петрол и петролни продукти, добави американският служител, който отказа да бъде назован. За сравнение през септември Русия дневно е изнасяла над 7 милиона барела.

Това може да създаде финансови и технически затруднения за Русия, но също така би лишило света от между 1 и 2 процента от световното предлагане на черното злато.

Някои кораби променят страните си на произход и търговските си субекти, насочвайки се към страни извън Г-7, за да избегнат попадане под ценовия таван, обясни американският служител.

Според него с течение на времето Русия все пак ще бъде принудена да продава в рамките на тавана на цените. Страната ще понесе разходи от необходимостта да извършва по-дълги пътувания, както и от променените условия за застраховане и финансиране.

Индия и Китай увеличиха покупките си на руски петрол, и то при големи отстъпки в цените, през последните месеци. Властите в Пекин и Делхи обаче не са одобрили тавана.

Белият дом намира планът за ограничаване на цените като възможност за двете азиатски страни да купуват руски петрол на още по-ниски цени, което би било от полза за техните икономики.

Флот в сянка

На теория Русия има достатъчно голям "флот в сянка", за да продължи да изнася суров петрол и след 5 декември", е казал пред Ройтерс Андреа Оливи, глобален ръководител на морските товари на търговска компания "Трафигура" (Trafigura) .

Много от тези кораби ще могат да се самозастраховат или ще могат да бъдат застраховани от руски компании, добави той.

Според американската банка "Джей Пи Морган" (JPMorgan) въздействието на тавана на цените ще е слабо, като Русия почти напълно ще заобиколи забраната, като използва китайски, индийски и свои собствени кораби. Това може да свиване на руския износ през декември само с 600 000 барела на ден спрямо септември.

"Търгуващите с руски петрол вече не са в Швейцария, Женева или Лондон. Те са предимно от Близкия изток", каза Норберт Рукер, ръководител на икономическите изследвания в швейцарската банковата институция "Юлиус Бер" (Julius Baer).

Компании застрахователния и корабния бранш все още смятат, че са застрашени от санкциите, които биха могли да причинят сътресения за търговията, дори при положение че Москва заобиколи тавана на цените на Г-7. По-рано през месеца ЕС ратифицира тавана на цените, но предстои да бъдат изяснени подробностите по прилагането му.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени