Русия възнамерява да повдигне в Съвета за сигурност на ООН въпроса с предполагаемите планове на Украйна да използва "мръсна бомба" и призова генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да направи всичко по силите си, за да предотврати "това ужасно престъпление", предаде Ройтерс, като се позова на дипломатически източници.

На фона на настъплението на украинските сили в Херсонска област, високопоставени руски представители се свързаха по телефона със свои западни колеги, за да ги информират, че подозират, че Украйна планира да използва "мръсна бомба" – бомба, с която се разпръсква радиоактивен материал.

Украинският президент Володимир Зеленски отправи насрещно обвинение към Русия, че самата тя планира да извърши нападение с "мръсна бомба", а след това да хвърли вината върху Украйна. Западните страни отхвърлиха твърденията на Москва и ги окачествиха като опит да бъде създаден претекст за предприемане на още по-решителни действия от страна на руските сили в Украйна.

"Ако киевският режим прибегне до употребата на "мръсна бомба", ние ще разглеждаме това като акт на ядрен тероризъм", се казва в писмо на постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензя, адресирано до Антониу Гутериш и до Съвета за сигурност и до което Ройтерс си гарантира достъп.

"Призоваваме западните страни да упражнят влиянието си върху режима в Киев и да го накарат да се откаже от опасните си планове, които застрашават международния мир и сигурност. Призовава генералния секретар на ООН да направи всичко по силите си, за да предотврати това ужасно престъпление", изтъква Небензя в писмото си.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени