Румънският президент Клаус Йоханис е заявил пред лидерите на ЕС по време на Европейския съвет в Брюксел, че Румъния подкрепя нови санкции срещу Руската федерация след неотдавнашната ескалация на войната, съобщи телевизия Диджи 24.

"Това изисква общ, единен и силен отговор от страна на Европейския съюз и солидна трансатлантическа координация", е изтъкнал държавният глава, според съобщение на президентската администрация, съобщи БТА.

В съобщението се посочва, че Йоханис отново е изразил подкрепата на Румъния за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и е подчертал важността на това да се запази подкрепата към Украйна във всички аспекти, докато това е необходимо.

"По време на срещата президентът Клаус Йоханис се спря и на неотдавнашната ескалация на агресивната война на Руската федерация срещу Украйна чрез нападения срещу цивилни граждани и критична инфраструктура, незаконното анексиране на четирите региона на Украйна, указа за частична мобилизация, като посочи, че това са поредните доказателства за безотговорното поведение на Руската федерация, което преминава на друго ниво и което изисква общ, единен и силен отговор от страна на Европейския съюз и силна трансатлантическа координация", се казва в изявлението.

Йоханис е изтъкнал необходимостта да се запази натискът върху Руската федерация чрез всички налични средства, приветствал е вече приетите рестриктивни мерки и е изразил подкрепа към нови санкции.

Същевременно той е обърнал внимание и на последиците от действията на Руската федерация върху сигурността на други партньори в региона, особено на Република Молдова, като е призовал за по-нататъшни европейски усилия за укрепване на тяхната устойчивост.

"По отношение на продоволствената сигурност президентът Клаус Йоханис подчерта ключовата роля на Румъния за улесняване на износа на зърно от Украйна, като досега през страната ни са преминали над 5,2 милиона тона зърно, за да достигнат до международния пазар", се посочва още в съобщението.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени