БСП са притеснени за бюджета. Това стана ясно от думите на лидера на левите Корнелия Нинова по време на изслушване на финансовия министър Росица Велкова в Народното събрание. На всяка цена трябва да приемем бюджет за 2023 г., изтъкна тя. Социалистите не са съгласни, че в предложенията на служебния кабинет се орязват социални плащания. Освен това Нинова се опасява, че някои партии ще подходят предизборно към бюджета, а това е опасно. Лидерът на червените е против контактьори, които да помагат за решенията в НС, обобщи news.bg.

Къде ще се харчат парите от бюджета, пита Нинова служебната власт и предположи, че те ще отидат за самолети, а БСП е против. Да поговорим реално за нещата, настоя социалистката.

Росица Велкова, служебен министър на финансите, изтъкна, че бюджетното салдо е положително. Данните за бюджета изглеждали на пръв поглед положителни. 250 милиона лева преизпълнение на приходите от данъци и осигуровки очаква МФ. Очакваме икономия в разходите в размер на 1 милиард лева, изтъкна Велкова.

Забавянето на изпълнението на инвестициите по Плана за възстановяване и устойчивост обаче ще окаже влияние на бюджета, по думите ѝ. 540 милиона лева са изхарчени за украинските бежанци. Неравномерно усвояване на капиталови разходи отчете още министър Велкова. 35,5 милиарда лева е дългът. 38,5 милиарда лева е максималният размер на одобрения дълг.

Относно макрорамката за следващата година Велкова каза, че МФ има три варианта. Първият вариант продължава тенденциите и мерките, заложени в настоящия бюджет, но така се увеличава дефицитът и се налага поемането на нов дълг. Другият вариант цели балансиран бюджет. При него обаче се спират временно въведени данъчни облекчения.

Удължителен бюджет до приемането на нов от редовно правителство предлага също финансовото министерство.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени