Росгвардия съвместно с Националния антитерористичен комитет на Руската федерация са провели учение по превземане на училище в черноморския курорт Геленджик само на 30 километра от луксозната резиденция на нос Идокопас, придобила публична известност като „двореца на Путин“. За учението съобщиха руските медии „Газета“ и каналът Baza в Телеграм. Проблемът е, че нито персоналът, нито децата са били предупредени, че нападателите са фалшиви, а службите на Путин провеждат учение.

Военните са нахлули сутринта на 19 октомври в Средно училище № 1 „Мария Леон“. Непознатите били с маски, влезли в класните стаи и започнали да стрелят с автоматично оръжие наред по тавана на класните стаи пред очите на учители и деца, някои от които се разтреперали от ужас. Пукотевицата продължила известно време, докато дойдат „добрите“, които обяснили на децата и учителите, че всичко е било учение, което по идея на местните власти от антитерористичната комисия е трябвало да протече при условия максимално близки до реалността.

„Бяхме предупредени, че ще има тренировъчни евакуации, но никой не ни беше казал, че ще има превземане на училището и хора с картечници и автоматично оръжие.“ – разказват пред местните медии представители на педагогическия персонал. Родителите били изумени и изразили възмущение в градския отдел по образованието в Геленджик, но там им казали, че „така трябва“ и учението трябвало да е неочаквано. „Да, предупредиха половин час по-рано, че ще има евакуация, но за това, че ще има стрелба и ще отработват тероризъм – нито дума. А утре ако дойдат истински терористи, децата ще си мислят, че е учение.

„Всичко трябваше да е спонтанно, за да се научат децата как да се държат в подобни ситуации. Или вие искате детето ви да бъде застреляно?“, коментирал чиновник в отдела. Майки засипаха с коментари профила на градския ръководител на образованието Алексей Богодистов в руския аналог на фейсбук „ВКонтакте“.

„Отговерете ми като баща, кой ще отговори за това, че днес детето ми е видяло как маскира мъж стреля в тавана на класната стая над главата на учителката си.“ Вероятно руските служби са разигравали сюжет по сценария в Беслан, където през 2004 година чеченски терористи превзеха училище, а след двудневни преговори руските спецназовци щурмуваха сградата като при „освобождаването“ на заложниците загинаха 344 от тях, в това число и 186 деца, а 1200 души впоследствие се нуждаят от психологическа помощ.

С учението в Геленджик нагнетяването на усещането за извънредна ситуация достига апогея си за момента. Преди време в гр. Златоуст в Челябниска област в Урал извика на място в училище части на спецназа, за да покажат пред учениците методите за разпръскване на неразрешен митинг. Тежко въоръженият спецназ показал на децата от 21-во училище в града как се бият демонстранти и как се изпълнява командата по нанасяне на удари. Родителите на децата научили за възпитателното мероприятие едва във вечерните новини на местните телевизии.

Цялата показна пукотевица става само на 30 минути път с кола от разследваната за корупционни връзки на руските олигарси и сенчестия бизнес луксозна резиденция, известна като „Двореца на Путин“ на нос Идокопас, проектирана от италианския архитект Ланфранко Чирилло и, според международни разследвания е построена като подарък за руския президент.

Източник: OFFNews

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени