Енергийната криза подлага на изпитание конкурентоспособността, индустриалната база, икономическата и социална стабилност и ако не бъде овладяна, ще застраши и политическата сигурност в ЕС. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет.

ЕС ще търси намаляване на цената на природния газ чрез нови инструменти и механизми за съвместни доставки, референтен механизъм за ценообразуване на втечнения газ и динамичен таван на цените, посочи президентът.

България е предложила съвместното използване на газопреносната инфраструктура на държавите членки за допълнителни доставки на газ към Европа, с което да се увеличат както количествата, така и сигурността на преноса на енергийни ресурси, стана ясно от думите на Румен Радев. Най-важната мярка, по думите на президента, е осигуряването на достатъчно много и надеждни източници на доставки, така че да има конкуренция и спад в цените.

В отговор на въпрос дали предстои да бъде изпратена нова хуманитарна помощ за Украйна, държавният глава посочи, че страната е заплашена от хуманитарна криза в резултат на ударите по нейните електроцентрали и електропреносна мрежа и ЕС ще направи всичко възможно да ѝ помогне, за да преодолее предстоящата зима.

Вече е регистриран и нов ръст на бежанците от Украйна към България след тези атаки и президентът призова помощите, които се отпускат от ЕС за подпомагане на държавите, които приемат бежанци, да бъдат преразгледани и като количество, и като механизъм за отпускане.

Запитан защо България, подобно на Словакия, не изпрати своя зенитно-ракетен комплекс С-300 в Украйна и не получи в замяна система Patriot, държавният глава напомни, че Словакия не е получавала такава противовъздушна система, а на нейна територия са разположени две формирования от Германия и Нидерландия, с немски и нидерландски военнослужещи. Словакия няма нищо общо с тези формирования, освен да ги включи в своята обща интегрирана система за противовъздушна отбрана.

"Словакия тепърва ще трябва да си доставя системи Patriot, да направи своите поръчки, своите схеми за плащания, някой ден да си го плати и това ще стане след доста време", посочи още президентът Румен Радев.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени