Политологът и публицист Андрей Пионтковски каза дали руският президент Путин ще обяви военно положение и дали ще използва ядрено оръжие. Експертът смята, че сега диктаторът се опитва да отвлече вниманието на руснаците от провалите на армията си в Херсон. Пионтковски говори за това в ефира на FREEДОМ.

„Всичко е игра на думи. Властите на Путин могат да правят всичко навсякъде в Русия, с всеки човек, с всеки бизнес, с всяко едно предприятие. Тоест какво още трябва за военното положение? Всичко, което му трябва, така наречените законодателни-псевдозаконодателни органи, той вече има. Не може да предприеме никакви нови стъпки. В чисто военен план на него [Путин] абсолютно не му останаха козове", каза военният експерт.

Според Пионтковски Путин вижда, че украинската армия превъзхожда руската. Украинските защитници имат много по-висока мотивация, помага и доставката на западно оръжие. На фона на всичко това диктаторът се опита да изплаши света с възможността да използва ядрено оръжие. Въпреки това, както отбеляза експертът, Путин получи отговор на това, светът показа какво ще се случи с диктатора, ако предприеме такава стъпка.

Сега руският президент използва последния си коз. Той иска да навреди на Украйна, като унищожи нейната инфраструктура. Руската федерация обаче очаква сериозен военен отговор от Запада, отбеляза Пионтковски. „Винаги съм казвал, че той няма да използва ядрено оръжие… Първо, защото е безсмислено и няма да донесе никакъв военен резултат. Да предположим, че утре той извърши ужасно военно престъпление и унищожи някой украински град. Украйна няма да спре съпротивата си и Западът няма да спре да го подкрепя, а обратното. Второ, той не е мъченик, той иска да живее и сега знае, че ще бъде наказан съвсем конкретно за използване на оръжие“, каза още Пионтковски.

Той също така отбеляза, че използването на ядрено оръжие е много сложна процедура, включваща действията на две дузини офицери. И едва ли всички те ще бъдат едновременно луди като Путин. И Путин разбира това.

"Да, той разбира, че стратегическата война е загубена. Днес Херсон не може да бъде оставен да падне в никакъв случай, защото тогава той може да бъде отстранен и убит. Това е нещото, което той мисли сега и затова се опитва да измисли всякакви фантастични информационни варианти, като дезинформацията за мръсна бомба, за да обвини украинците“, добави експертът. Всичко това, отбелязва Пионтковски, е подготовка на общественото мнение в Руската федерация, за да смекчи темата за падането на Херсон [обратно в украински ръце].

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени