Засилва се изолирането на грип. Имахме по-ранен сезон и доказвахме предимно грип А H3N2 , но с течение на времето доказваме повече от другия – H1N1, а сега са по равно. Случаите на грип и остри респираторни заболявания се удвояват за две седмици и тази тенденция ще се запази през януари, а през февруари ще бъде пикът. Това каза проф. Ива Христова от НЦЗПБ за "Твоят ден".

По думите ѝ ръст на заболеваемостта и в Южна Корея и в САЩ. "Случаите са много. Би било разумно да има изискване за тестове за ограничаване на разпространението. В момента набира един субвариант, който започна през август в Индия, от октомври е доминиращ в Азия. В САЩ вече е 41% от случаите. Той се залавя по-здраво за нашите рецептори и успява да заобиколи защитата от антитела, но Т-клетъчният имунитет ни пази. Хората над 70 г. обаче трябва да внимават", обясни тя. И потвърди, че е възможно и случаите на COVID да стигнат до 5000 на ден в края на януари.

"В Китай данните са много ограничени – те съобщават за 5000 случаи на ден, а анализатори смятат, че са над 1 млн. Наплив към здравната система определено има. Действително не протича тежко и няма висока смъртност, но нараства заболеваемостта", посочи проф. Христова.

Според Димитър Владиков, основател на училище в Шанхай очакваното се е случило и много хора са се разболели в големите градове след отпускането на мерките. "Заболеваемостта е много лека, макар и по-голяма. Висока темпераура, кашлица и течащ нос, които преминават до дни. Пътуването от Китай към Европа става с допълнителни декларации. Властта в Китай не се готви за нови мерки, защото смята, че населението има антитела", коментира той.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени