Учредява се "Балканска медицинска лига". Това стана ясно по време на конференция “Лекарска грешка и правила за добра медицинска и клинична практика", която се проведе в Сандански през уикенда. Ще се сключи меморандум между четири колегии от Турция, Сърбия, Гърция и България, а самото учредяване ще стане факт през март 2023 г. "Идеята е да се обменят кадри и да се отворят вратите за специализации на млади лекари и те да не търсят места по европейските държави. Нивото в балканските държави е на много високо ниво", каза здравният министър д-р Асен Меджидиев. На форума присъства и проф. Хакан Янар от Турция. Ето какво сподели той пред ФАКТИ.

– Проф. Янар, какъв фактор е т.н. лекарска грешка в работата на един медик?
– Зависи от каква специалност е лекарят. Ако е хирург, е едно, ако е с друг профил, е друго. Ако е хирург и се използва стара апаратура, стари уреди, то процентът за лекарска грешка е по-висок. Ако се използва по време на операция дори стар набор инструменти, вероятността за грешка е по-голяма. В момента и днес ние говорим за роботизирана хирургия. Можем чрез ултразвук да наблюдаваме какво се случва, за да сведем тези грешки до минимум. Имаме триизмерно наблюдение какво правим, изображението е много чисто. С много по-голяма яснота виждаме всичките органи, виждаме мястото, на което работим. Това, разбра се, намалява и процента на грешките, а в същото време ни дава и по-голям процент успеваемост на процедурата. Например, при ректален рак, когато говорим за операция на дебелото черво, използваме роботизирана хирургия. Много по-лесно е чрез роботизирана ръка да се направи тази операция, имаме по-малка загуба на кръв, по-лесно виждаме, имаме намаляване на уринарните усложнения, имаме намаление на сексуалните усложнения след подобни операции.

– Какъв медицински стандарт спазвате в Турция, за да минимизирате грешките?
– За нас образованието на лекарите е най-важната част. Също така, ако ние не обучим и не подготвим информативно пациента за интервенцията, ние не го вкарваме в операционната зала. В частните болници в Турция асистенти никога не оперират, там оперират само главните лекари. Когато говорим за университетските болници, там никога по-ниско квалифициран персонал не извършва операция, ако няма експерт да го следи какво прави. В частните болници, за да се избегне това нещо, хора без дипломи не могат да оперират. Аз най-често правя операции на дебелото черво. Просто съм се специализирал в това. Това, че съм се специализирал, също в огромна степен намалява процента на усложнения.

– Как се подготвяте за една операция, за да сте сигурен в това, което правите. И тя, разбира се, да е с успешен край?
– Уча се постоянно. Аз следвам и посещавам всички научни конгреси, които мога да си планирам, в моята специалност. Чета много новостите, които излизат и са свързани с моята специалност. Следя какво ново излиза на пазара като устройства и уреди, които мога да ползвам и ще ми бъдат полезни в работата ми. В болницата, в която работя, винаги използваме най-модерните уреди. Ако има нов уред, а нашата болница го няма, аз говоря със собственика, за да го купим. За операции на херния, например, използваме изключително скъпи уреди, които сме закупили, но и това има значение за крайния добър резултат. Винаги има избор в медицината – да купиш по-ниско качество апаратура или по-скъпо… Ние не правим компромиси. Винаги се стремим да имаме най-доброто.

– В Турция как се процедира, когато някой подаде оплакване за лекарска грешка. През какви етапи се минава и как се процедира съдебно?
– Аз работя и в университетски болници. Понякога може да ми изпратят писмо, с което да искат моето мнение по даден казус, който е възникнал. Аз проверявам дали това е усложнение на лечението, или е лекарска грешка. Трябва да се прави разграничение между тези неща. Ако имаме лекарска грешка, изпращаме вече неща към съда.

– А преди да се стигне до съда други стъпки има ли…
– Поне още трима лекари се събират и правят обсъждане на казуса. Просто казусът се изпраща до поне още три университетски болници за мнение. След това има сбирка на 10 лекари, бих го определил това на нещо като медицински съвет, които заседават всяка седмица. Те дискутират проблема, който е възникнал, преди да го изпратят вече към редовната съдебна инстанция, която ще разглежда по същина казуса. Ако въпросните 10 лекари кажат, че това наистина е лекарска грешка, тогава лекарят отива на съд.

– Какви са наказанията…
– Ако пациентът е починал и докторът е виновен, може да се стигна до ефективна присъда от 5 години. Това е, ако е за първи път. Но не е задължително медикът да влезе в затвора. Ако обаче имаме в рамките на 5 години втора грешка на същия лекар, може вече да получи ефективна присъда. За да се стигне до влизане в затвора, грешката наистина трябва да е голяма.
–––––––––––-

Кой е проф. д-р Хакан Янар

Започнал е образованието си в Медицинския факултет на Истанбулския университет през 1996 г. със специалност „Магистър по обща хирургия“, като през 2001 г. завършва стажа си по хирургия към Здравния научен център на Колорадския университет, в Денвър, Колорадо. От м. февруари, 2006 г. до м. февруари, 2007 г., работи към Медицинския център на Южнокалифорнийския университет, Отделение по обща хирургия, Лос Анджелис, САЩ. През м. ноември, 2008 г., става доцент, а през март 2014 г. става професор.

Основният му интерес е свързан с оперативното лечение на стомашно-чревни заболявания, на болести, свързани с хранопровода, стомаха, рак на дебелото черво, онкологични заболявания, изискващи лапароскопско лечение, болести в аноректалната област (анални фисури, перианални фисули, хемороиди, косми с вътрешен растеж), както и спешни операции (апендицит, инфекция, причинена от камъни в жлъчката, дивертикулит, чревна обструкция).

Проф. д-р Хакан Янар притежава сертификати за „Роботизирана хирургия“, „Циторедуктивна хирургия (CRS) и „Хипертермична интраперитонеална химиотерапия (HIPEC)“ или т.нар. гореща химиотерапия.

Гореща химиотерапия – този нов метод се прилага през последните години по време на операции и дава много добър ефект при напреднал стадий на рак. С този метод времето на живот на болните се увеличава двукратно и трикратно.
Публикувал е над 300 чуждестранни и национални статии, автор е на глави от книги и трудове, редактирал е 3 преведени книги. Изнасял е речи на над 100 чуждестранни и национални семинара, курса, конференции и симпозиуми.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени