Още в училище получава прякора "Доктора" заради баща си, който е хирург. По-късно именно сърцето се оказва неговото призвание в медицината. Проф. Генчо Начев е роден в Казанлък през 1951г.

Завършва медицина в София. Има две специалности – Обща хирургия и Кардиохирургия. През 1991 г. става доцент, а през 1997 г. взима научна степен за Доктор на медицинските науки. Година по-късно вече е професор. Има специализации в институти в Европа, както и в САЩ.

16 години е оглавявал болница "Св. Екатерина". Той е председател на Българското дружество на кардиохирурзите. Има над 260 научни публикации. Носител е на много награди, сред които и орден "Стара планина". Съавтор е на книгата "Историята на 23-ти пехотен Шипченски полк 1912-1918". Малко след началото на войната в Украйна, той подсигурява постоянна работа на около 30 украински медицински сестри. Сърдечно за професията, за хората и за здравеопазването – проф. Генчо Начев гостува в "120 минути".

Не е вярно, че всички пътеки са увеличени с 25%. Пътеките в кардиохирургията са увеличени с 0,75%. Това каза в предаването „120 минути“ проф. Генчо Начев. Той допълни, че болница „Св. Екатерина“ работи с 250 пътеки и средното повишение там е 10,4%.

Възнагражденията на медиците са обидни, каза още той. По думите му е сгрешена политиката в здравеопазването.

„То е поставено на грешни основи, няма реално остойностяване на медицинските дейности, защо не ги повишихме с 50% клиничните пътеки? Когато няма реално остойностяване, никой не може да каже много ли са, малко ли са парите в здравеопазването. Сбъркана е основата и оттам всичко след себе си“.

Няма контрол, отчитат се дейности, които не са извършени, извършват се дейности, които не са показани, което е страшно за пациента, отбеляза проф. Начев.

„Не само, че доплаща, това поставя под риск, когато му правиш нещо, което не трябва да му правиш, за да вземеш някой друг лев – това поставя под риск здравето и живота му“.

На много места пациентите не знаят защо заплащат и същевременно не е равнопоставено, допълни проф. Начев.

„В държавните болници пациентите плащат само това, което е прието по закон, а в частните болници плащат много други неща“, заяви хирургът.

Във връзка с твърденията на Министерството на здравеопазването, че е получил хонорари от 1 млн. за 3 години извън месечните си заплати, проф. Начев обясни, че това е напълно законно и не е причина за рокадата в ръководството на болница „Св. Екатерина“.

„Хората са ме избирали, те са попълвали декларация, че искат мен, анестезиолог и екип, посочен от мен, не може насила да попълниш една декларация. Когато направих брифинг, те казаха, че това не е незаконно, но буди размишления. Това е един популизъм, защото в един момент, когато народът е определено беден, когато голяма част от обществото е на ръба на оцеляването, да чуеш едни такива цифри – и аз да съм, и аз ще приема като негатив всичкото това", отбеляза кардиохирургът.

Доходите са в резултат от избор на екип, обясни професорът.

„Всички са имали право да бъдат избирани, избирани са много хора, не само аз. Тази наредба, в която влиза изборът на екип, казва, че се заплаща по един и същ начин, независимо каква е интервенцията и колко души участват- това е първата грешка. Втората грешка е, че няма ограничение кои да бъдат избирани. В Европа могат да бъдат избирани само шефовете на клиники и тези, които могат да привлекат пациенти“, допълни проф. Начев.

Той каза, че според правилото в „Св. Екатерина“ 70% се получават от шефа на екипа, 20 процента се разпределят на екипа и 10% се оставят в болницата.

По думите му освобождаването му от поста директор на болница "Св. Екатерина" е политическо:

„Здравната министърка не ме е поканила да разговаряме, зам.-министър разговаря с мен и беше много учуден, че го прием много спокойно. Предложих им да ме освободят по взаимно съгласие, те казаха не, и аз ги съдя сега, защото тук става въпрос за уронване на престиж".

"Директор не е професия, а е временно състояние. Професията ми е сърдечно-съдов хирург, продължавам да оперирам и продължават хората да ме избират. Всеки ден оперирам. Чувствам се достатъчно силен, не се изморявам и когато мога да помогна на хората, защо да не го правя", каза още професорът.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени