Продължава посещението на вицепрезидента Илияна Йотова в Хърватия. Днес тя ще се срещне в Загреб с Националната общност на българите и ще разговаря с ръководството на българското училище „Иван Вазов“ в хърватската столица, съобщават от БНР.

Вицепрезидентът Илияна Йотова започна посещението си в Хърватия от град Джаково, където снощи участва в традиционното отбелязване на Деня на народните будители в катедралата „Свети Петър“. Градът е свързан с българската история заради знаковата фигура на хърватския духовник и възрожденец епископ Йосип Щросмайер.

„Преди свободата си България чрез своите духовници и просветители е извоювала своята църковна независимост – дело, в което са участвали не само българи, но и велики личности от цяла Европа – сред тях и архиепископ Щросмайер“, посочи в словото си вицепрезидентът и припомни, че с негова помощ през 1861 година е издаден сборникът „Български народни песни” на братята Димитър и Константин Миладинови, чийто оригинал се пази в музея в Джаково.

Вицепрезидентът ще посети и Хърватската академия на науките и изкуствата. Днес Йотова ще разговаря и с хърватския премиер Андрей Пленкович.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени