В САЩ беше продадена на търг рядка монета от 1913 година, съобщи Fox Business. Монетата е наречена "Уолтъновата главата на свободата" и е една от само петте, известни на колекционерите. Цената на лота бе $4,2 милиона.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">No one knows exactly how or why five nickels with the Liberty Head design were made. But it make&#39;s them extremely rare. <a href="https://t.co/QIfLDUlGbK">https://t.co/QIfLDUlGbK</a> <a href="https://t.co/sPizGfTmYy">pic.twitter.com/sPizGfTmYy</a></p>&mdash; USA TODAY (@USATODAY) <a href="https://twitter.com/USATODAY/status/1583876387215413248?ref_src=twsrc%5Etfw">October 22, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Изследователи от Смитсониън смятат, че монетите са сечени в началото на 1913 г., но никога не са влезли в обращение, тъй като дизайнът с главата на Статуята на свободата на обратната страна и римската цифра V на лицевата страна е бил оттеглен. Точният брой на издадените монети не е известен, а наличните пет екземпляра са смятани за едни от най-редките и най-скъпите в американската нумизматика.

Закупена от GreatCollections, монетата "Walton's Liberty Head" е кръстена на колекционера Джордж Уолтън. Открита е едва през 2003 година. Преди това най-редкият никел повече от 40 години е лежал в шкафа на бившия собственик, който загинал при автомобилна катастрофа в края на 60-те години. Оттогава монетата е сменяла собствениците си няколко пъти. Последният ѝ собственик е семейство, закупило артефакта през 2018 година.

По-рано беше съобщено, че на търг бе продадена най-рядкото австралийско пени от 1930 година. Монетата е изсечена по погрешка през 1929 година по време на Голямата депресия.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени