"Ще подкрепяме Украйна и в бъдеще – в икономически, политически и военен план", каза федералният президент Щайнмайер в Киев. И това бяха верните думи на вярното място. Това, че първоначално украинците не искаха да посрещнат федералния президент в страната си, не би трябвало да учудва никого. Тъй като бе желателно Щайнмайер да изрече и у дома, в Германия, верните думи, т.е. да прояви самокритика.

Необходимостта от признание

Да припомним: през април Щайнмайер каза, че като външен министър твърде дълго е държал на газопровода "Северен поток" и е сгрешил в оценката си за Путин. Държал? Сгрешил? Не би ли било по-честно да се каже: Аз, Франк-Валтер Щайнмайер, бях навремето шеф на канцеларията на Герхард Шрьодер и след това в продължение на години представлявах и отстоявах газовата политика на сегашния лобист на "Газпром"?

Като външен министър в две федерални правителство в продължение на години игнорирах предупрежденията на всички източноевропейски страни? Както и на много експерти по Русия? И след 2014-а година, след анексията на Крим и окупацията на Източна Украйна от страна на Русия продължавах да бъда за повече диалог с Москва и срещу по-тежките санкции и – това бе фатален сигнал спрямо Кремъл?

Грешки, допускани с години

Подобно признание би било знак, че най-накрая се проявява честност, би било знак към Социалдемократическата партия, към канцлера Олаф Шолц, към Ангела Меркел, а в крайна сметка и към всички германци. Трябва да имаме предвид, че не само в продължение на години германската икономика се развиваше съвсем добре покрай газовите сделки, но и мнозина подобно на външния министър Щайнмайер допуснаха основната грешка да приравняват някогашния Съветски съюз с Путинова Русия.

Правилното е: Украйна е самостоятелна държава и трябва да бъде подкрепяна, както изтъкна и Щайнмайер. Но ако иска наистина да бъде в крак с времето, не би трябвало да премълчава допуснатите в миналото грешки.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени