Генералната прокуратура на Казахстан призовава съгражданите да се въздържат от участие в незаконни митинги. Призивът беше публикуван на уебсайта на главния надзорен орган.

Според доклада в социалните мрежи се разпространяват фалшификати с призиви за участие на 24 и 25 октомври в уж „съгласувани“ от местните власти митинги на централните площади. "Тази информация не отговаря на действителността. В тези дни не са уговаряни митинги на тези места", се казва в призива.

От ведомството обясниха, че с оглед отбелязването на Деня на републиката ще се провеждат само официални културни прояви. В тази връзка организирането на акциите, обявени с тези неверни сигнали и участието в тях, както и призивите за тях, са незаконни.

„За съжаление, въпреки многократните разяснения на законовата процедура за провеждане на митинги или друго мирно събрание, има нарушения в нея. Моля, имайте предвид, че тази процедура се регулира от закона „За реда за организиране и провеждане на мирни събрания в Република Казахстан“ , която е приета на 25 май 2020 г.“, се посочва в обжалването.

Съответно организирането и участието в митинги, шествия, събрания или демонстрации, проведени в нарушение на изискванията на закона, е незаконно и води до отговорност по член 488 от Кодекса за административните нарушения до 25 дни арест.

„Въз основа на изложеното, както и с цел осигуряване на върховенството на закона, обществената безопасност, превенцията на правонарушенията, защитата на правата и свободите на човека и гражданина, Ви призоваваме стриктно да спазвате нормите на действащото законодателство. , да не се поддава на провокации и да се въздържа от организиране и участие в противоправни действия, публични призиви към него“, съобщиха от ведомството.

Органите на реда ще преустановяват нарушенията, които нарушават установения законов ред, и ще предприемат всички предвидени от закона мерки срещу извършителите.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени