XX-ият Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ЦК на КПК) преизбра Си Дзинпин за генерален секретар на ЦК на КПК за трети мандат, съгласно решение на Централния комитет, публикувано от информационна агенция Синхуа.

Си Дзинпин също така пое поста председател на Военния съвет на Централния комитет на ККП за трети пореден път.

Новият постоянен комитет на Политбюро на Комунистическата партия на Китай включва седем души. Сега съставът на ПК на Политбюро, който включва най-влиятелните политици в страната, е както следва: настоящият генерален секретар Си Дзинпин, секретар на Централната комисия за проверка на дисциплината на КПК Джао Леджи, председател на ЦК на КПК за ръководство на дейностите в областта на укрепването на духовната култура Уанг Хънинг, ръководителят на градския комитет на Шанхайската КПК Ли Цян, председателят на партийния комитет на провинция Гуандун на ККП Ли Си, председателят на градския комитет на КПК в Пекин Цай Чи и ръководителят на офиса на Централния комитет на КПК Дин Сюесян.

Решението е взето след резултатите от първия пленум на ХХ-ия ЦК на КПК. По време на него беше актуализиран съставът на Политбюро и Постоянния комитет на Политбюро, в който бяха включени най-влиятелните партийни дейци, които през следващите пет години ще вземат най-важните решения за по-нататъшната посока на развитие на партията и страната.

В събота в Пекин приключи XX-ият конгрес на Китайската комунистическа партия, който традиционно се провежда на всеки пет години, на който бяха избрани нов състав на ЦК на КПК и Централната комисия за проверка на дисциплината на КПК.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени