Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев назначи Зулфия Сюлейменова за нов министър на екологията и природните ресурси в сряда. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Преди това тя е била заместник-министър в същото ведомство. Серикали Брекешев беше освободен от поста ръководител на министерството.

В същия ден Токаев освободи и Асхат Аймагамбетов от поста министър на образованието и на негово място назначи Гани Бейсембаев, който преди това е бил заместник-министър.

Също така Токаев назначи Галимжан Койшибаев за вицепремиер – ръководител на правителствения апарат. Койшибаев е роден през 1968 г., завършва Московския държавен университет „Ломоносов“. В различни периоди е работил на дипломатически длъжности. От 2019 г. е началник на кабинета на министър-председателя.

На 2 януари Токаев подписа указ, според който кабинетът на министър-председателя на Казахстан се трансформира в апарата на правителството на републиката. Той ще координира дейността на централните и местните органи на изпълнителната власт, както и ще осъществява организационно, правно, експертно-аналитично, кадрово, информационно и логистично осигуряване на дейността на министър-председателя и правителството на страната.

Съобщава се също, че Токаев е назначил Марат Карабаев за нов министър на промишлеността и развитието на инфраструктурата на републиката, а Асхат Оралов, изпълнителен секретар на управляващата партия Аманат (Заветът на предците), за нов министър на културата и спорта.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени