Болници в Пловдив са на път да загубят лицензите си. Липсата на кадри в общинските лечебни заведения поставя пред риск съществуването им. Защо се задълбочава кадровата криза и дефицит на какви специалисти изпитва здравната ни система.

Пловдив е градът с рекорден брой здравни заведения. Те са над 100, като само болниците са 36. Заради липсата на кадри, има риск да бъдат отнети лицензите на някои от общинските здравни заведения, уточнява Нова телевизия. Най-голям е недостигът на медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори. Средната заплата на една медицинска сестра в общинското здравеопазване е 1800 лева, а на лекар – над 3500 лева.

Доктор Таниел Минков е специалист УНГ. Като всеки млад лекар работи на две места – в частна болница и в общинска поликлиника. „Защо работя на две места? Първо, естествено финансова гледна точка, и второ – защото ми се работи. Съчетавам го с доста компромиси, тъй като трябва да покривам и там график, и тук график”, обосновава се той. Така понякога е принуден да кара две смени една след друга. Често работният му ден продължава повече от 14 часа.

Заради непривлекателните условия на труд и ниското заплащане, повечето му колеги избягали в чужбина. Към Англия и Белгия, които предлагат десетократно по-високи заплати, се насочват току-що завършилите у нас медицински сестри. Дефицитът им в поликлиниката принуждава Красимира Панова да работи в няколко кабинета на ден. „В момента, например, аз съчетавам неврологичен кабинет, хирургичен кабинет и замествам главната сестра. Определено има недостиг. Кадрите, които сме тук, сме едни и същи от години и затова на повечето от ДКЦ-то ни се налага да работим с няколко специалисти”, каза медицинската сестра. Не винаги обаче заплащането на сестрите оправдава умората. Красимира Панова признава, че получава брутно възнаграждение около 1200.

Другият притеснителен фактор е застаряващата възраст на медицинските специалисти, работещи в болниците в Пловдив. „В някои такива стига между 58 и 63-годишна възраст, но няма лечебно заведение общинско, където средната възраст да е под 52-53 години. Общинските лечебни заведения изпитват в момента остър недостиг в доста специалности: ендокринология, педиатрия, гастроентерология, анестезиология. Имаме доста остър недостиг в момента дори от неонатолози”, споделя директорът на Дирекция „Здравеопазване“ в община Пловдив д-р Калин Калинов.

За да се справи със задълбочаваща се кадрова криза, община Пловдив е на път да подпише меморандум с Медицинския университет в града. От него ще наеме студенти, които с договори за стипендии ще попълнят графиците в болниците и поликлиниките.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени