Полша може да постави заграждения на границата си с руската Калининградска област, за да спре поток от африкански и азиатски мигранти, които могат да започнат да се опитват да преминават в идните седмици, заяви високопоставен полски служител, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Генералният секретар на управляващата партия "Право и справедливост" Кшищов Соболевски заяви по Полското радио, че Варшава обмисля да построи по границата с Калининградска област ограда като тази на беларуската граница. "Ние ще трябва да укрепим нашите сили в този участък от границата и също така обмисляме . . . да построим гранични укрепления, подобни на тези, които сега имаме на полско-беларуския участък", каза той.

Руски медии съобщиха, че Калининградска област е отворила своето небе за полети от Близкия изток и други райони на Азия с цел да привлича повече авиокомпании и туристи. "След това, с което трябваше да се сблъскаме и все още се сблъскваме на полско-беларуската граница, и предвид отварянето на небето над Калининградска област за самолети от Турция, Сирия и Беларус, то може да се случи в идните седмици", каза по-късно Соболевски за Ройтерс, имайки предвид нарастващия брой пристигащи мигранти.

Кремъл каза, че няма да се меси в подобно решение. "Историята всеки път доказва глупостта на решенията за изграждане на стени, защото след години или десетилетия всички стени падат", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според Соболевски има признаци за появяването на по-големи групи мигранти на беларуската граница.

Полша обвинява Русия и нейния съюзник Беларус, че използват мигранти като част от "хибридна война" за дестабилизиране на Европа. В условията на повишено напрежение заради войната в Украйна полските власти се страхуват от повторение на кризата през 2021 г., когато хиляди мигранти от Африка и Близкия изток се опитаха да преминат през границата откъм Беларус. Минск тогава отрече да е бил отговорен за тази ситуация и да е докарвал със самолети хора, искащи да влязат в Европейския съюз. Беларуските власти обвиниха Полша и ЕС за хуманитарната криза, довела до смъртта на няколко мигранти в горите по границата.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени