Повече от 29 000 души са намерили смъртта си по миграционните маршрути към Европа от 2014 г. насам, а 5000 мигранти са загинали само за последните две години, посочи в публикуван днес доклад на Международната организация по миграция (МОМ).

МОМ предупреди за "увеличаващ се брой смъртни случаи по миграционните маршрути през Средиземноморието, по сухопътните граници към Европа и вътре на континента", предаде БТА.

Според доклада най-смъртоносният миграционен маршрут продължава да бъде Централното Средиземноморие, където от януари 2021 г. са загинали 2836 мигранти, в опит да достигнат Италия или Малта през Средиземно море от Либия и Тунис.

Втори най-смъртоносен маршрут е през Атлантика от Западна Африка към испанските Канарски острови, където са регистрирани повече от 1500 смъртни случая от 2021 г. насам.

Експерти на МОМ обаче признават, че данните им вероятно са занижени заради трудността при събиране и потвърждаване на информация за така наречените "невидими корабокрушения" – лодки, които изчезват в морето, без да има никакви очевидци.

Увеличение на броя на смъртните случаи се наблюдава също в други гранични райони на Европа, както и в Гърция, Западните Балкани и Ламанша, сочи докладът.

Много от смъртните случаи можеше да бъдат предотвратени чрез навременна и ефективна помощ за бедстващите мигранти, посочва в изявление експертите от "Проекта за изчезнали мигранти" към МОМ, които изготвят печалната статистика.

За първи път те съобщават и данни за смъртните случаи, свързани с т.нар. връщания, или принудителни изгонвания на мигранти от властите в европейските държави. В тази връзка се споменава за 252 смъртни случая, като данните са въз основа на свидетелства на оцелели.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени