Новият министър-председател на Великобритания Риши Сунак продължава традицията на Борис Джонсън и Лиз Тръс да се съставя кабинет, чийто членове масово са завършили частни платени училища, съобщиха Пи Ей мидиа и ДПА.

Около 65 процента от новия кабинет са посещавали училища, които не са финансирани от държавата, включително и Сунак, който е учил в колежа "Уинчестър", както и трима от най-важните му колеги: финансовият министър Джереми Хънт, завършил частното училище „Чартърхаус“ в английското графство Съри, външният министър Джеймс Клевърли, възпитаник на училището „Колфи“ в Гринуич, Югоизточен Лондон и министърката на вътрешните работи Сюела Брейвърман, която е възпитаничка на училището „Хатфилд“ в Пинър, Северозападен Лондон.

Съотношението е близко до това при кабинета на Тръс (68 процента) и първия кабинет на Джонсън (64 процента), но резултатът е много по-висок от този кабинета на Тереза Мей през 2016 г. (30 процента). По-висок е също спрямо кабинета на Дейвид Камерън през 2015 г. (50 процента) и значително повече от тези на Тони Блеър и Гордън Браун (32 процента). Близо е обаче до резултата на кабинета от коалицията между Консервативната партия и Либералните демократи през 2010 г. (62 процента).

Анализът, на който се позовават Пи Ей мидиа и ДПА, е направен от благотворителната организация за социална мобилност "Сътън тръст".

„С поемането на премиерския пост Риши Сунак е изправен пред безпрецедентни предизвикателства“, каза основателят и председател на фондацията „Сътън тръст“ – Питър Лампъл. Той допълни още, че 65 процента от членовете на новия кабинет са възпитаници на частни училища. Това е над девет пъти повече от дела на британските граждани, посещавали такива. Четиридесет и пет процента от кабинета са учили в Оксфордския или Кембриджския университет, повече от двойно за средното ниво на членовете на парламента.

„Докато неговият кабинет е по-представителен от този на Тръс, вчерашните срещи изтъкнаха колко неравномерно са разпределени възможностите за заемане на най-престижните длъжности. Приоритет трябва да е максималното възползване от талантите на Обединеното кралство, независимо от произхода.“

Сунак продължава традицията на почти всеки британски министър от Втората световна война насам, свързана с това той да е посещавал Оксфордския университет. Единственото изключение е Гордън Браун, който е учил в Единбургския университет.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени