Приключи работата на контактната група на президента Росен Плевнелиев и Соломон Паси, предаде БНТ. Вчера беше последната им среща – с представители на ДПС, след която обявиха, че ще внесат в парламента декларация за постигнатото от тях.

Разговорите на контактната група приключиха с декларация, в която са събрани теми, които биха могли да обединят по-голямата част от политическите сили в Народното събрание и да са основа за съставяне на правителство.

Документът ще бъде връчен днес на председателя на парламента Вежди Рашидов като от контактната група изразиха надежда, че той ще бъде обсъден в пленарната зала.

Целия текст на декларацията вижте тук.

Йордан Цонев посочи, че за ДПС е важно да има диалог между политическите сили, а решаването на кризи да започне с политическата.

"Решаването на проблемите на хората, с които трябва да се заемем, минава през решаване на политическата криза. Решаването на политическата криза минава през съставяне на мнозинство и правителство. Ние смятаме, че това мнозинство трябва да е евроатлантическо, защото там се намират инструментите, с които можем да решим сигурността и икономическите проблеми", заяви Цонев.

ДПС подкрепят въвеждането на еврото и провеждането на съдебна реформа. Смятат, че ако не се събере устойчиво мнозинство в Народното събрание, не трябва да се приема новия бюджет. Йордан Цонев изрази и разочарование:

"В българския парламент от 7 партии, 4 са с явно изразена проевропейска и пронатовска идеология – явно изразена. И тези партии имат 173 депутати. И с измислени причини, абсолютно измислени, защото ако корупцията е проблем, тя е проблем за целия ЕС, но корупцията не я посочват политиците , а съдебните органи".

Президентът Плевнелиев и Соломон Паси напомниха, че единственото решение в кризисната ситуация е да има работещи институции. Смятат, че в политиките на евроатлантическите партии има много пресечни точки.

"Същевременно споделяме с обществото нашето съжаление, че все още по голяма част от въпросните евроатлантическите сили са дълбоко разделени, донякъде изкуствено и крайно противопоставени един на друг", подчерта Плевнелиев.

"Геополитиката диктува дневния ред на България, Европа и света. Отново геополитиката е тази, която може да даде решението у дома", допълни и Соломон Паси.

Плевнелиев и Паси ще предложат на парламента декларация, която отразява постигнатото дотук от контактната група. Част от задачите са – сформиране на редовно правителство, за да се избегне рискът от авторитарно управление, приемане на законите, свързани с Плана за възстановяване, както и мерки за борба с корупцията, съдебна и правна реформа, присъединяване към еврозоната и Шенген, осъждане на руската агресия в Украйна.

"Считаме, че това е една добра база за целта, която ние си поставяме -да направим дебата възможен", заключи Росен Плевнелиев.

А за възможен премиер Соломон Паси отново използва чувството си за хумор.

"За министър-председател – или Том Круз, или Брус Уилис", пошегува се той.

Росен Плевнелиев вижда решение в програмно правителство, базирано на евроатлантически ценности.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени