Евроатлантическите партии разполагат с конституционно мнозинство в 48-ото НС, но са крайно противопоставени една на друга, заяви Росен Плевнелиев след края на серията срещи с партии от 48-ото Народно събрание.

На поканите за разговор се отзоваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". "Продължаваме промяната", "БСП за България" и "Демократична България" отказаха срещите, а "Възраждане" не бяха поканени.

Целта на разговорите е да се намерят допирни точки за съставяне на правителство независимо с кой мандат и в какъв формат, декларира Росен Плевнелиев, цитиран от БНТ

Според него отстояването на евроатлантическите ценности са ключови за справянето с предизвикателствата у нас.

"Има не просто мнозинство, а конституционно по тези ценности. Но тези евроатлантически парламентарни сили са дълбоко разделени – понякога изкуствено и крайно противопоставени един на друг. Много ми се щеше в един такъв момент да видя единство. Ще продължаваме да се борим за една силна България в ЕС", заяви Плевнелиев.

"Тъй като геополитиката диктува дневния ред на България и света, отново геополитиката може да даде решението и у дома", добави Соломон Паси.

Росен Плевнелиев представи проект на Декларация, която ще внесе в парламента с надеждата тя да бъде обсъдена в пленарната зала. В документа се призовава за:

Полагане на усилия за връщане на парламентаризма и съставяне на редовно правителство, за да се избегне риска от авторитарно управление.
Приемане на законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост,
Мерки за борба с корупцията като, например – прозрачност при всички обществени поръчки и търгове
Съдебна и правна реформа с конституционно мнозинство, базирана на институционален, а не субективен подход
Осъждат се опитите за смяна на конституционния модел и въвеждането на президентска република, тъй като това води до риск за авторитарно управление
Задълбочаване на евроинтеграцията като единствен гарант на тези ценности
Присъединяване към еврозоната и Шенген
Одобрение на втората поръчка за изтребители Ф16 за допълване на ескадрилата на ВВС
Превъоръжаване на Българската армия и работа по изпълнение на ангажиментите към НАТО
Осъждане на Руската агресия в Украйна, непризнаване на анексираните украински територии
Мерки за киберсигурността, включително и срещу хибридната война

Текстът на декларацията е съгласуван и с представители на политическите сили, които отказаха среща с контактната група, заяви Плевнелиев.
В събота контактната група се срещна с представители на ГЕРБ-СДС и „Български възход“. Днес Плевнелиев и Паси разговаряха и с ДПС.
Сформирането на контактната група беше обявена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по време на първата му пресконференция след парламентарните избори. Да участват в разговорите писмени откази изпратиха от „БСП за България“, „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени