“Всичко може да се очаква от днешното заседание. От ПП снощи не дадоха крачка назад, само оттеглиха кандидатурата си. Може да очакваме още две кандидатури. “Демократична България” и “Български възход” все още не излъчили кандидат”, заяви преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров в предаването “Тази сутрин”.

Той подчерта, че председателят е първи срещу равни, а функциите са му такива, че той трябва да е политически неутрален.
Вчера първото заседание на новия 48-ми парламент започна с прецедент, защото партиите не можаха да изберат председател на Народното събрание. На балотаж народните представители не успяха да решат кой да е първият сред равни – Росен Желязков от ГЕРБ или Никола Минчев от "Продължаваме промяната". В търсене на решение снощи от "Демократична България" предложиха да има ротационно председателство. От ГЕРБ казаха, че са съгласни. По-късно обаче "Продължаваме промяната" оттеглиха кандидатурата си. Така днес ще бъде направен нов опит за избор.

Киров каза, че може да се очаква да бъдат вкарани и други похвати с играта на кворум.

“Нашата парламентарна практика и парламентарният правилник имат странно разбиране за това кой присъства и кой отсъства в залата. На следващо място този среден бутон на пултовете за гласуване “въздържал се”. От какво се въздържат?”, добави той.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени