Авторът от Шри Ланка, Шехан Карунатилака, бе обявен за носител на престижната награда „Букър“ за фантастика за втората си книга „Седемте луни на Маали Алмейда“, разказваща за военен фотограф, убит по време на гражданската война в страната, предаде aljazeera.com.

Съдиите описаха книгата като ноар за задгробния живот, показващ „дълбока човечност“.

Карунатилака получи наградата си от ръцете на британската кралица консорт Камила по време на церемония в лондонската концертна зала "Раундхаус". 47-годишният автор получава и награда от 50 000 паунда (56 700 долара).

Карунатилака се е изявявал също като журналист, автор на детски книги, филмови сценарии и рок песни, е вторият носител на наградата "Букър" от Шри Ланка, след като Майкъл Ондатджи я спечели през 1992 г. за романа "Английският пациент".

Всички с изключение на един от шестимата избрани автори присъстваха на церемонията, първото лично събитие на Букър от 2019 г.

Англичанинът Алън Гарнър, който в понеделник навърши 88 години, се появи виртуално.

„Букър“ е присъдена за първи път през 1969 г. и е най-голямата литературна награда на Обединеното кралство за романи, написани на английски език. Миналата година наградата беше присъдена на южноафриканеца Деймън Галгут, докато предишни победители бяха Салман Рушди, Маргарет Атууд и Хилари Мантел.

Церемонията в понеделник включваше специална почит към Мантел, който почина миналия месец на 70-годишна възраст.

Тя беше първият британски писател — и първата жена — спечелила наградата два пъти с първите два романа от трилогията си Wolf Hall.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени