Израелските сили нахлуха в укрепена квартира на въоръжена група във втория по големина град на окупирания Западен бряг – Наблус, като взривиха лаборатория за експлозиви и започнаха престрелка, съобщиха военните във вторник. Петима палестинци са убити и 20 са ранени, според палестинското министерство на здравеопазването, цитирано от Associated Press.

Нощното нападение в стария град на Наблус беше едно от най-смъртоносните на Западния бряг през 2022 г. и идва в момент на ескалиране на напрежението.

Целта на нападението е била група въоръжени палестинци, наричащи себе си "Лъвската бърлога". Групата е отговорна за неотдавнашната смъртоносна атака срещу израелски войник и няколко опита за атаки, съобщи израелската армия.

Петимата мъже, убити при нападението, са били на възраст между 20 и 30 години, съобщи здравното министерство. Няколко от ранените са в тежко състояние, съобщиха плестинските здравни власти.

Повече от 125 палестинци бяха убити в израелско-палестинските битки на Западния бряг и в Източен Йерусалим тази година. Боевете се разраснаха, след като серия палестински нападения убиха 19 души в Израел през пролетта. Израелската армия твърди, че повечето от убитите палестинци са били бойци. Но младежи, хвърлящи камъни, протестиращи срещу нахлуванията, и други, които не участват в конфронтации, също са сред убитите.

Израел превзе Западния бряг през Близкоизточната война през 1967 г. и построи повече от 130 селища там, много от които приличат на малки градове, с жилищни блокове, търговски центрове и индустриални зони. Палестинците искат Западният бряг да формира основната част от бъдещата им държава. Повечето страни разглеждат заселническата дейност на Израел като нарушение на международното право.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени