Докато се въведе нов механизъм за ценообразуване, се въвежда таван на вътрешния пазар за природен газ. Ако нужните ни оставащи 2/3 количество газ не успеят да се гарантират, ще участваме в общите поръчки на много по-ниска цена. Това каза за "Офанзива" евродепутатът от ПЕС Цветелина Пенкова.

По думите ѝ се подготвя цялостна реформа на пазара за електроенергия в Европа. "До момента цената се определяше от най-скъпата суровина – газът, но това води до сериозни изкривявания. Затова краткосрочната мярка е да се отдели цената на газа от тази на електроенергията, дългосрочната е да не се използва индекс TTF, тъй като е приложим предимно за тръбен газ", заяви Пенкова. И уточни, че и България ще участва в общите доставки на природен газ през ЕС.

Тя обясни и за таваните на цените на тока. Те се определят от всяка от държавите, на европейско ниво е решено да има две направления – таван на газа на вътрешния пазар в ЕС, както и компенсация на държавните бюджети чрез облагане на свръхпечалбите на енергийните предприятия. Има два критерия за това – едните са за производители, които използват изкопаеми горива. Тях държавата може да облага с 33%, ако приходите им са с над 20% по-високи отколкото за предните 3 години. Другите използват зелена енергия, в тази група са и ядрените централи – там се слага таван от 130 евро на мегаватчас, а ако се продава ток на по-висока цена, разликата отива в държавата за компенсация на уязвимите групи", разкри тя.

Относно влизането на България и Румъния в Шенген Пенкова подчерта, че нидерландски евродепутати са го подкрепили. И допълни, че има натиск върху Нидерландия в наша полза.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени