Близо 16 млрд. лева може да получи България от европейските програми за новия програмен период, обяви вицепремиерът по усвояване на европейските средства Атанас Пеканов. Седем програми вече са одобрени. Пeканов и министри представиха свършеното до момента.

"За мен е важно, че тези процеси се движат, България се движи в унисон с европейските си задължения. През последните два месеца бяха одобрени евросредства по 7 от оперативните програми, над 14 млрд. лв., които ще се влеят в българската икономика в идния програмен период. Тези средства ще се влеят в нашата икономика в среда на криза, трябва да оползотворим ефекта им, подобрявайки условията на живот. Това е изключително голям ресурс – 14 млрд. лв., плюс 2 млрд. Реално повече от Плана за възстановяване и устойчивост", заяви Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства, цитиран от БНТ.

"Второ, по две програми, които са част от структурните фондове. Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и работи. По линия на Министерството на иновациите и растежа ще осигури 600 млн. лв., по Плана за възстановяване до края на годината под формата на 4 процедури. Две процедури вече са активни и по тях се работи. Първата – Технологична модернизация, там приключи процесът по кандидатстване. 268 млн. лв. Получихме 2500 инвестиционни предложения за над 1 млрд. лв.

"Близо 450 млн. лв. са заделяни в зелената програма на България за борба с наводнения, 92 млн. лв. – насочени към действия… Усилията ще бъдат насочени към проекти за насърчаване и изпълнение на екологосъобразни мерки и инфраструктура, гарантиращи превенция от наводнения", каза Росица Карамфилова, министър на околната среда и водите.

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени