Народите на историческа Русия, включително руснаци, украинци и беларуси, трябва да „спрат опитите за междуособици“ и да се помирят. Този призив отправи патриархът на Москва и цяла Рус Кирил по време на проповед в храма Христос Спасител, пише РИА Новости.

Според него сега руската държава е "изправена пред много опасни, но същевременно съдбоносни предизвикателства". Предстоятелят на Руската православна църква (РПЦ) изрази надежда, че ще се намери отговор на тези предизвикателства, което ще помогне за укрепване на братските връзки на народите.

Патриархът каза, че сега няма нито една организация, "която, без да е въвлечена в политически катаклизми, да има влияние в просторите на Света Рус". В същото време той подчерта, че Руската православна църква е „църквата на цяла Русия“, следователно проблемите, които възникват в Русия, Беларус и Украйна, трябва да бъдат придружени от пламенна молитва Господ преди всичко да помири хората.

Патриархът отбеляза, че помирението става още по-актуално именно във времена на граждански борби. Обръщайки се към руснаците, украинците и беларусите, той призова „да се направи всичко, така че врагът на човешката раса, посял семената на враждата, да не гарантира, че братът се бунтува срещу брата, че всички опити за междуособици са напълно прекратени и изкоренени , така че мирът, просперитетът и братската любов да присъстват сред всички народи на историческа Рус.

На 6 януари главата на католическата църква папа Франциск също призова за мир в Украйна. Той поздрави всички православни за Рождество Христово и заяви, че "раждането на Спасителя вдъхва надежда за конкретни стъпки, които могат да прекратят битките и да доведат до мир".

Източник: fakti.bg

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени